Projectinformatie

Lisse koel en warm

Twee scholen en een sportcomplex in de gemeente Lisse besparen sinds april 2013 flink op hun energierekening. Tjaden legde namelijk een innovatief open warmte-en koude opslagsysteem aan dat in alle seizoenen op een duurzame wijze voor koeling en verwarming zorgt.

‘De aanleg van dit systeem is een primeur in ons land’, vertelt Ruud Dorlandt, bedrijfsleider definitieve installaties van Tjaden. ‘We maken namelijk gebruik van één bronpaar waarmee we tegelijkertijd koude én warmte kunnen leveren. In de zomer pompt de installatie water van de koude naar de warme bron waardoor de gebouwen afkoelen. En in de winter gebeurt precies het tegenovergestelde.’

Het WKO-systeem zorgt er onder meer voor dat het zwembad in het sportcomplex zowel in de zomer als in de winter genoeg warmte krijgt. De serverruimte in een van de scholen kan op haar beurt altijd rekenen op voldoende koeling, terwijl de temperatuur in de klaslokalen ’s zomers en ’s winters op peil blijft. Daarnaast heeft het WKO-systeem capaciteit voor het koelen en verwarmen van circa 120 nieuwbouw woningen.

De toepassing van deze techniek bespaart niet alleen aardgas, maar zorgt er eveneens voor dat de CO2-uitstoot daalt.

Projectinformatie

Projectnaam
WKO Fioretti College Lisse

Activiteit
Warmte Koude Installatie

Expertises
Diepe boringen, bronontwikkelen, technische ruimte

Opdrachtgever
Imtech BV

Periode
2013

Locatie
Lisse, Noord Holland